Telefon: +40 (248) 223 237 24/24 Dispecerat / Interventii

Serviciul Laboratoare

Serviciul Laboratoare functioneaza prin cele doua laboratoare:

1. Laborator Uzina de Apa (LUA) pus in functiune in 1968

2. Laborator Ape Uzate (LAU) pus in functiune in 1967 (corpul A) , extins ca spatiu in 2008(corpul B)

Serviciul Laboratoare are ca domenii de activitate: prelevare si efectuare incercari fizico-chimice, biologice si bacteriologice pe probe de apa potabila, apa de suprafata, apa subterana, apa pe trepte de tratare, apa uzata, namol si sulfat de aluminiu tehnic utilizat in tratarea apei. Activitatea laboratoarelor are ca scop monitorizarea calitatii apei pe fluxurile de tratare si epurare , in retelele de distributie apa potabila si retelele de canalizare pentru care S.C. Apa Canal 2000 S.A. Pitesti este operator, precum si efectuare de analize la solicitarea unor clienti externi.

Laboratoarele sunt acreditate RENAR neintrerupt din anul 1999, detinand certificatul de acreditare nr.L.I.-133. Prin acreditare este recunoscuta competenta pentru 65 domenii de incercare, respectiv 33 domenii in LUA si 32 domenii in LAU .De asemenea Laboratorul Uzina de Apa a fost inscris pe listele Ministerului Sanatatii - Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti, cu certificatul Nr.1 / 06.01.2006 , reinscris in 2008 , 2010 , 2012 , 2014 si 2016 ca laborator capabil sa efectueze monitorizarea calitatii apei potabile , prin prelevare probe si efectuarea monitorizarii de control .

Serviciul Laboratoare dispune de echipamentele necesare pentru a acoperi toata gama de incercari fizico chimice, biologice si microbiologice necesare in analiza apelor, respectiv : spectrofotometre VIS si UV-VIS, analizor de carbon organic si azot , spectrometre de absorbtie atomica cu atomizare in flacara si atomizare electrotermica in cuptor de grafit , spectrometru de masa , gaz cromatograf, lichid cromatograf, ion cromatograf, analizor de mercur, microscop electric cu captura de imagine, turbidimetre, pH-metre, conductometre, balante analitice si tehnice ,bai de apa, bidistilatoare electrice, ultrapurificatoare de apa , lazi si vitrine frigorifice, aparatura pentru determinari microbiologice etc.

Preocuparea continua pentru mentinerea competentei Serviciului Laboratoare si intarirea pozitiei pe piata s-a realizat gradual, prin : instruirea permanenta a personalului, achizitionarea de echipamente performante , sticlarie de precizie volumetrica , materiale de referinta certificate si reactivi de puritate ridicata .

Recunoasterea permanenta a competentei s-a realizat in urma participarii la urmatoarele scheme interlaboratoare :
      1. Circuitul Calitax Labaqua –Spania, acreditare ENAC, (Entidad Nacional de Acreditacion), certificat 2/PPI002, participari intre anii 2005 - 2009 ( analize fizico- chimice- Drinking Water , Waste Water, Sewage Sludge si analize microbiologice -Microbiology Drinking Water, Waste Water , Sewage Sludge)
      2. Circuitul IELAB – Spania , acreditare ENAC, (Entidad Nacional de Acreditacion), certificat 2/PPI007, participari intre anii 2010-2012 ( analize fizico- chimice- Drinking Water , Waste Water, Sewage Sludge si analize microbiologice -Microbiology Drinking Water, Waste Water , Sewage Sludge)
      3. LGC Proficiency Testing – United Kingdom – acreditare UKAS (United Kingdom Accreditation Service) , certificat 0001, participari intre anii 2014-2016 la schemele Aquacheck Clean Water, Waste Water , Sewage Sludge si QWAS – Water Microbiology
      4. ERA Proficiency Testing ,SUA, acreditare A2LA, (American Association for Laboratory Accreditation ) certificat 1539.1, participari intre anii 2014-2016 la schemele Water Pollution si Water Supply
      5. FAPAS Proficiency Testing – United Kingdom – acreditare UKAS (United Kingdom Accreditation Service) , certificat 0009, cu participare in anul 2015 la schema Drinking Water Parasitology

Au fost obtinute rezultate foarte bune, atat pentru incercarile acreditate, cat si pentru cele care nu se afla in regim de acreditare.

Laboratoarele aplica metode de lucru conform celor mai noi standarde in domeniu, pentru care au dezvoltat un sistem intern de control permanent al calitatii rezultatelor incercarilor, prin validari primare si secundare.

Preocuparea personalului Serviciului Laboratoare este imbunatatirea continua a activitatii, satisfacerea cerintelor clientilor si intarirea pozitiei pe piata.


Documente Dimensiune
Oferta de incercari a laboratoarelor din cadrul Serviciului Laboratoare si tarifele practicate incepand cu data de 08.06.2018 (832KB) Descarca
Chestionar feed-back (68KB) Descarca
Certificat de acreditare nr. LI133 serviciul Laboratoare (2428KB) Descarca
Certificat de inregistrare nr. 1 pentru Serviciul Laboratoare - Laborator Uzina de Apa (621KB) Descarca
Teste interlaboratoare - Serviciul Laboratoare 2018 (13.101KB) Descarca